آشنایی با شهر استانبول
آشنایی با شهر استانبول می تواند برای هر گردشگری جذاب باشد که در اصل یکی از بزرگترین شهرهای جهان و بزرگ ترین شهر کشور ترکیه است که در کنار دریای مرمره و تنگه بسفر قرار دارد که این تنگه دو قاره آسیا و اروپا را از یکدیگر جدا می کند و به عبارتی استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد و در ضمن زمانی که این شهر در دهه 660 پیش از میلاد بنا نها شد ، بوزانتیون نامیده شد که از نام شخصی به بوزاس گرفته شده بوده است که از نام شخصی به بوزاس گرفته شده بوده است و درست بعد از آنکه کنستانتین کبیر بوزانتیون را به عنوان پایتخت جدید شرقی امپراتوری روم برگزید ، مردم آن را به کنستانتینوپل به معنای ” شهر کنستانتین ” می شناختند ، کنستانتین بسیار تلاش کرد نامی به معنای ” رم جدید ” را بر آن نهد ، اما این نام را مردم قبول نکردند و فراگیر نشد و در ادامه مسلمانان به دلیل اینکه از قدیم با رومیان مراوده داشتند ، این شهر را قسطنطنیه یا قسطنطینیه نامیدند و همچنین نام دیگر شهر استانبول بود که از عبارت یونانی ایستیم بولین به معنای ” به سوی شهر ” گرفته شده بود ، در سال 1770 میلادی سلطان مصطفی سوم تلاش کرد با ضرب سکههایی که روی آن نام استانبول به معنای ” اسلام شهر ” نقش بسته بود ، این نام را فراگیر کند ولی در دورهٔ جمهوریت و از روز 28 مارس سال 1930 اداره پست ترکیه از تمامی کشورهای جهان خواست تا در مکاتبات خود از نام استانبول استفاده کنند .
مهم است این را بدانید که سال های سال است که استانبول قلب و روح ترکیه شده است و با اینکه استانبول پایتخت ترکیه نیست اما همچنان قطب مهم کسب و کار و پر طرفدارترین شهر کشور ترکیه می باشد و لازم به ذکر است که تورهای این کشور همیشه جزو پرفروش ترین تورهای مسافرتی هستند کهما در سلام پرواز ارزانترین و بهترین تورهای استانبول را برای شما آماده کرده ایم و اینکه به نوعی استانبول مرکز فرهنگی و اقتصادی ترکیه است که با مساجد باشکوه و زیبا، هتلهای لوکس و جاذبههای متعدد تاریخی و دیدنی ، پذیرای گردشگران است طی چند سال اخیر این کلان شهر تبدیل به یکی از قطب های بزرگ گردشگری در کل دنیا شده است به طوری که از لحاظ تعداد گردشگران خارجی سومین شهر توریستی جهان محسوب می شود و همچنین در سال 2010 به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا انتخاب شده است .
استانبول بزرگ ترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن کشور است
نقشه راه های ترکیه – استانبول
کشور ترکیه یک کشور توریستی و گردشگری است که جاذبه های فراوانی دارد. یکی از وسایل ضروری موردنیاز در هنگام سفر به این کشور ، نقشه است. نقشه به شما در پیدا کردن مسیرها و جاذبه های گردشگری بسیار کمک می نماید.
نقشه راه های ترکیه و نقشه توریستی ترکیه را با کیفیت اصلی ، تمام جزئیات و با قابلیت زوم بسیار بالا، برای دانلود و استفاده در گوشی یا پرینت گرفتن در اختیار شما قرار داده ایم.
با کلیک بر روی گزینه های زیر میتوانید نقشه کامل راه های ترکیه و یا نقشه توریستی ترکیه را به صورت Pdf دانلود کنید.
✔ دانلود نقشه راه های ترکیه
✔ دانلود نقشه توریستی ترکیه
✔ دانلود نقشه مترو استانبول با کیفیت عالی
✔ دانلود نقشه توریستی شهر استانبول
وضعیت راه های ترکیه از بابت کیفیت جاده ها و امنیت به چه صورت است؟
تعداد زیادی از مسافرینی که به صورت زمینی به ترکیه سفر میکنند ، در مورد امنیت در جاده های ترکیه نگرانند . در واقع چون در سالهای نه چندان دور تقریباٌ حدود ۱۰ سال پیش راه های زمینی برخی از مناطق ترکیه خیلی امن نبودند هنوز این نگرانی برای سفر زمینی به ترکیه وجود دارد. اما در حال حاضر می توانید با خیال راحت به این کشور سفر کنید در تمام مسیرهای ترکیه امنیت کامل برقرار است و با سالهای گذشته بسیار تفاوت کرده است.
البته گاهی در گیری هایی در قسمت های کرد نشین مثل وان و دیار بکیر به وجود میآید که بهتر است از اخبار و وضعیت آنها مطلع باشید. از لحاظ جاده و کیفیت راهها نیز باید بگوییم که نسبت به سالهای قبل کیفیت بسیار بهتری دارند.
تاریخچه استانبول
تاریخ موجودیت استانبول به چهار دوره روم شرقی ، امپراتوری روم شرقی ، امپراتوری عثمانی و تاریخ جمهوری ترکیه تقسیم می شود
محتویات
۱ روم شرقی :
روم شرقی بهطور اصلی توسط تمدن یونانی و بواسطة مستعمرهنشینان در ۶۶۷ قبل از میلاد مسیح و بعد از نامگذاری پادشاه روم شرقی مستقر گردید. نام روم شرقی ترجمه یونانی کلمه Βυζάντιον است که در یونانی مدرن به صورت Βυζάντιο نوشته میشود و تلفظ بینالمللی آن به صورت vi. ˈza. ⁿdjo است.
بعد از پیوستن به Pescennius Niger و موفقیتهای بدست آمده علیه Septimius Severus در ۱۹۶ بعد از میلاد مسیح شهر توسطامپراتوری روم محاصره شد و خسارات زیادی را متحمل شد. روم شرقی توسط امپراتور روم بازسازی گردید و به سرعت موفقیت پیشین آن را بدست آورد.
2 امپراتوری روم شرقی:
موقعیت سوقالجیشی تنگه بسفر، امپراتور کنستانتین بزرگ را برآن داشت تا در سال ۳۳۰ قسطنطنیه (Constantinoupolis)را بنا نهد. گفته میشود که فردی ادعا کرد که به وی الهام شده که شهر باید در این مکان ساخته میشدهاست. قسطنطنیه بعد از یک پیشگویی رؤیایی در تعیین موقعیت آن به وجود آمد. امپراتوری روم شرقی که پایتخت آن قسطنطنیه بود بعد از سقوط امپراتوری در سال ۱۴۵۳، Byzantine یا روم شرقی نامیده شد.
به دلیل موقعیت استراتژیک، قسطنطنیه توانایی کنترل جاده ای و مسیر آبی بین آسیا و اروپا را به عنون گذرگاهی از دریای مدیترانه تا دریای سیاه را دارد.
قسطنطنیه در دوره روم شرقی بزرگترین شهر اروپا بودهاست. با چهارمین جنگ صلیبی در سال ۱۲۰۴ به تسخیر و غارت درآمد و سپس توسط امپراتوری Nicaean دوباره تسخیر و محاصره شد و تحت فرماندهی میشل سوم درآمد در سال ۱۲۶۱.
این شهر در مرکز فرهنگ و تمدن یونانی و مرکز پیروان کلیسای ارتودکس یونانی بوده و توسط بسیاری از کلیساهای با شکوه و عالی مانند آیا صوفیا (یکی از بزرگترین کلیساهای جامع دنیا) مزین شدهاست. محل اقامت پاتریک کلیسای ارتودکس (راهنمای روحانی و معنوی کلیسای ارتودکس شرقی) در آن است.
۳ امپراتوری عثمانی :
در ۲۹ ماه May سال ۱۴۵۳ سلطان محمد دوم فاتح بعد از ۳۵ سال محاصره در حالی وارد قسطنطنیه شد که توپ او یک حفره بسیار عظیم و بزرگی را در دیوارهای قسطنطنیه ایجاد کرد. (دیوارهای Theodosius دوم). استانبول سومین پایتخت و مرکز امپراتوری عثمانی در سال ۱۴۵۳ بود. بازار بزرگ و توپ خانه براساس سالها پیروزی امپراتوری عثمانی بنا شدهاست. تشکیلات مذهبی به سرمایه و صندوق ذخیرهای برای ساختن مسجدها مثل مسجد Fatih (فاتح) و همکاریهای دیگر مدارس و حمامها کمک میکنند. مردم از سراسر امپراتوری به استانبول حرکت کردند و یهودیان، مسیحیان (Christians) و مسلمانان با یکدیگر در یک جامعه بینالمللی زندگی کردند.
حکومت و فرمانروایی سلیمان یک بخش زمانی از موفقیت بزرگ هنری و سبک معماری بوده معمار sinan بسیاری از مسجدها و ساختمانهای دیگر بزرگ شهر را طراحی کرد. تا زمانیکه هنرهای عثمانی، هنر سرامیک سازی و خطاطی هم رشد و نمو کرد.
دستورات صوفی (Sufi) که در دنیای اسلامی شایع شده بود در این شهر نیز پیروان زیادی داشت که بهطور فعال در تسخیر شهر همکاری داشتهاند. در طول امپراتوری عثمانی در شهر بیش از ۱۰۰ تکیه صوفی فعالیت داشتند.
بسیاری از این تکیهها امروزه به شکل مسجد درآمدهاند و بقیه به صورت موزههایی مانند تکیه Jerrahi در فیث، مساجد Ramazan Effendi, Sunbul Effendi و هم Turbes در فیث، Galata Mevlevihane در بیوگلو، تکیه Yahya Effendi در بشیکتاش و تکیه Bektashi در کادی کوی، که در حال حاضر خدمات مسلمانان علوی به عنوانمکانی برای برگزاری اعیاد است. شهر از سال ۱۸۷۰ به بعد توسط ساختن پلها، احداث یک سیستم آبی مناسب، استفاده از نورهای الکتریکی و اختراع تراموای شهری و تلفنها مدرنیزه و نوین شدهاست.
۴ تاریخ جمهوری ترکیه :
زمانیکه جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ تشکیل شد پایتخت آن از استانبول به آنکارا منتقل شد. نام شهر قسطنطنیه از کلمه ‘Konstantiniye’ از زمان عثمانی باقیماندهبود. خارج از امپراتوری بیشتر اوقات آن را به نام استانبول شناختهاند. در سال ۱۹۳۰ جمهوریت نام آن را به استانبول تغییر داد.
بین سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ استانبول از نظر ساختاری تغییر زیادی کرد. در طول سال ۱۹۷۰ جمعیت استانبول شروع به افزایش تندی کرد به این علت که مردم از نقاط مختلف آناتولی برای یافتن کار به استانبول مهاجرت کردند. در همین دهه عمده جمعیت یونانی الاصل شهر (حدوداً صد هزار نفر) به سبب تهدیدات ملی گرایانه مجبور به ترک استانبول شدند. جمعیت فعلی یونانیان شهر حدوداً هزارنفر است که عمدتاً در محلهٔ گالاتا (غلطه) ساکنند. در نوامبر ۲۰۰۳ حملات تروریستی در استانبول بوقوع پیوست که القاعده به عنوان مسئول آن شناخته شد. امروزه استانبول یک کلان شهر بزرگ بینالمللی محسوب میشود که در سطح جهانی مطرح است.
تعدادی از نام های شهر استانبول :
• تخت روم
• بوزاس
• بیزانس
• بیزانتیوم
• کنستاتنینوپل یا شهر کنستانتین
• قسطنطنیه
• اسلامبول
• روم جدید
زبان و مذهب مردم در استانبول
ترکی استانبولی یکی از قدیمی ترین زبان های دنیا و زبان رسمی ساکنان ترکیه و شهر استانبول می باشد و همچنین زبان ترکی ، این زبان شیرین و گوش نواز در گذر زمان دستخوش تغییرات بسیاری شده است و بدین ترتیب تاریخچه تحولات زبان ترکی و نوشتار آن را می توان به سه دوره مختلف تقسیم کرد : دوره ترکی قدیم : زبان ترکی در زمان قبل از پذیرش اسلام توسط ترکها، بیشتر به صورت شفاهی بود و قدیمی ترین نمونه های موجود از زبان ترکی باستان، کتیبه اورخون است ؛ دوره فرهنگ اسلامی : در این دوره کلمات و حتی ساختار زبان ترکی تحت تاثیر فرهنگ اعراب دچار تغییراتی شد و زبان دولت عثمانی را تشکیل دادند و رد آخر دوره مدرن : در این دوره ، زبان ترکی تحت تاثیر تفکر و ادبیات غربی ، تغییر بسزایی داشت و مهمترین آن ها، نوشتار و جایگزینی حروف لاتین به جای حروف عربی بود که در سال 1928 تصویب شد و مقرر شد که حروف الفبای عربی، از الفبا و زبان کشور ترکیه برداشته شود ، بدین صورت بود که سیستم نوشتاری ترکیه از ترکی عثمانی به ترکی لاتین تغییر پیدا کرد .
اغلب جمعیت استانبول را ترک ها تشکیل داده و بیشتر مردم مسلمان هستند و علاوه بر این ، این شهر در حدود 5.2 میلیون نفر از جمعیت کردنشین ترکیه را در خود جای داده است که معروف به شافعی ها با جمعیتی کم در مناطق شرقی ترکیه مستقرند و در ترکیه ، 99.8 درصد مردم مسلمان که اغلب سنی هستند و 0.2 درصد مسیحی و یهودی هستند ؛ در ضمن مسلملنان سنی ترکیه اکثرا حنفی هستند که عمدتا در مرکز و غرب ترکیه ساکناند و شیعیان ترکیه نیز بیشتردر نزدیکی مرز ایران سکونت دارند. دین اسلام در سال 1924 در نخستین قانون اساسی کشور ترکیه به عنوان دین رسمی این کشور تعیین شد .
جغرافیا و جمعیت شهر استانبول:
شاید برای شما گردشگران جالب باشد بدانید که ساحل دریای مرمره استانبول زیبا را در آغوش خود جای داده و تنگه بسفر که این دریا را به دریای سیاه متصل می کند ، از وسط این شهر میگذرد ، به طوری که بخش غربی شهر ” شبه جزیره تراکیه ” در قاره اروپا و بخش شرقی آن ” شبه جزیره آناتولی ” در آسیا واقع است و وسعت شهر استانبول 1539 کیلومترمربع تخمین زده شده است ؛ ضمنا در سال 2011 میلادی ترکیه با 78،785،548 نفر جمعیت هفدهمین کشور پر جمعیت جهان است و در سال 2010 میلادی نوزدهمین کشور پرجمعیت بوده است و به همین منوال جمعیت شهر استانبول در سال 2016 ، 14،804،000 نفر بوده است و طی 5 سال اخیر 1 میلیون نفر اضافه شده است و استانبول 18.5 درصد جمعیت ترکیه را در بر دارد که جمعیت این شهر طبق آمار سال 2017 معادل 15،029،231 بوده است .
فرهنگ و آداب و رسوم مردم استانبول :
مردم استانبول خونگرم و مهمان نواز بوده و فرهنگ و آداب و رسوم مردم استانبول تقریبا شبیه به ایرانی ها است و حضور در کنار آنها لحظاتی شاد و خاطرهانگیز را رقم میزند ولی با این حال به دلیل همجواری با کشورهای اروپایی آداب و رسوم رایج در میان مردم کشور ترکیه بسیار متأثر غرب می باشد و همچنین ازدواج در استانبول همیشه برای گردشگران جالب توجه بوده است زیرا با آداب و رسوم زیبا و خاصی همراه است که از جمله رسوم رایج در مراسم عروسی اهالی این شهر زیبا میتوان به نوشتن نام دوستان عروس درون کفش وی اشاره کرد، بعد از تمام شدن مراسم ، اگر نام دختری از داخل کفش عروس پاک شده باشد به این معنی است که زمان ازدواج آن دختر نزدیک است ! در آخر توجه داشته باشید که در ترکیه زن طبق قانون ، بعد از ازدواج از نام خانوادگی شوهرش استفاده می کند و مرد ریس خانواده محسوب می شود و همچنین ازدواج ها باید رسما ثبت شوند و ازدواج به تنهایی و بدون ثبت قانونی ، غیر قانونی می باشد و لازم به ذکر است که ترک ها مردمی خانواده دوست و چند همسری در ترکیه غیر قانونی است .
در تک تک محله های استانبول حداقل یک قهوه خانه وجود دارد تا مردهای ترک ساعت ها با دوستانشان در کافه ها و قهوه خانه ها بنشینند و صحبت کنند و زنان نیز برای خودشان دور همی هایی دارند که در آن ها با صرف چای و گپ زدن های دوستانه اوقات خود را خوش سپری می کنند ؛ در مراسم عزاداری ، رسم به این صورت است که همسایگان تا روز سوم غذاهای آماده شده ی خود را به منزل فرد داغدیده می فرستند و در عوض خانواده مرحوم حلوا می پزد و برای همسایگان می فرستد ، دوستان نزدیک مرحوم حلوا را آماده می کنند و رسمی وجود دارد که نفر اول ملاقه را به نفر بعد می سپارد و او هم در حالی که حلوا را هم می زند به ذکر خاطره ای از آن مرحوم می پردازد و ضمنا این مراسم ساده باعث شده است که مردم از اوقات خوش خود با آن مرحوم حرف بزنند و برای لحظه ای غم خود را فراموش کنند و پیوندهای بین خود را محکم نمایند .
واحد پول در استانبول:
لیر واحد پول ترکیه است و هر لیر معادل 100 قروش می باشد و اولین لیر ترکیه در سال 1843 و به عنوان لیره عثمانی منتشر شد و قبل از اینکه اسکناس وارد بازار معاملات شود پولی که به لیره زرد شهرت داشت و از جنس طلا بود در معاملات مورد استفاده قرار می گرفت ، لازم به ذکر است که به دلیل نرخ تورم زیادی که در گذشته در ترکیه وجود داشت ارزش برابری لیر بسیار پایین بود و به مرور کمتر میشد ، به طوریکه دولت تصمیم گرفت از تاریخ 28 ژانویه 2005، شش صفر از واحد پول ترکیه کم کند و به این ترتیب بود که هر لیر جدید ترکیه برابر با یک میلیون لیر قدیم شد و ارزش بیشتری پیدا کرد و همچنین لیر ترکیه در اسکناس های 200 ، 100 ، 50 ، 20 ، 10 و 5 چاپ می گردد و همچنین سکههای این واحد پولی شامل سکه های یک لیره ای ، 50 قروشی ، 25 قروشی ، 10 قروشی ، 5 قروشی و یک قروشی می باشند .
آب و هوای شهر استانبول
استانبول به خاطر موقعیت مکانی خاص خود و به دلیل اینکه تا حد زیادی تحت تأثیر شرایط دریای مدیترانه قرار دارد ، در نواحی آب و هوایی متفاوتی قرار دارد و و لازم است بدانید که این شهر چند اقلیمی است ، همچنین آب و هوای مدیترانه ای ، آب و هوای گرمسیری مرطوب و آب و هوای اقیانوسی در بخشهای مختلف شهر مشاهده میشود که بسیاری از مناطقی که در مجاورت دریای مدیترانه قرار دارند ، آب و هوای معتدلی را تجربه می کنند اما استانبول از این موضوع مستثنی است به ترتیبی که تابستان ها تقریباً گرم و خشک است و فصل زمستان در این شهر معتدل و در برخی از روزها ، بسیار سرد و یخبندان است و میزان رطوبت هوا در این شهر بسیار بالا است و بارش باران در این شهر در مقایسه با سایر مناطق بالاتر است ، ضمنا در فصل زمستان تقریباً تمام روزهای ماه ، مه آلود هستند ، حداکثر دمای هوا در روزهای زمستانی در حدود ۷ تا ۹ درجه سانتی گراد می باشد و تقریبا همیشه بادهای نسبتاً شدید می وزند و همچنین در جولای گرم ترین ماه سال در استانبول را تجربه می کنیم و میانگین دمای هوا به ۲۴ درجه میرسد و فوریه با میانگین دمای ۶ درجه، ماه یخبندان است بنابراین اگر به دنبال یک تورهای این شهر هستید بهترین زمان سفر به استانبول در فصل بهار خواهد بود و شما می توانید در این زمان عازم این شهر شوید و در هوای مطبوع و دلنشین از جاذبه های بی شمار آن دیدن کنید و البته بد نیست بدانید که فصل پاییز هم می تواند یکی دیگر از زمان های مناسب برای سفر به این شهر باشد .
استانبول در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگه بسفر دو قاره آسیا و اروپا را از یکدیگر جدا میکند و به عبارتی استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
این کلانشهر به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا در سال ۲۰۱۰ انتخاب شده است. همچنین از لحاظ تعداد گردشگران خارجی سومین شهر توریستی جهان بهشمار میرود. اکثریت قریب به اتفاق مردم در سراسر ترکیه و در استانبول، مسلمان، و بهطور خاص اهل سنت هستند. جمعیت این شهر طبق آمار سال ۲۰۱۷ معادل ۱۵,۰۲۹,۲۳۱ بوده است.
استانبول به خاطر موقعیت مکانی، در نواحی آب و هوایی متفاوتی قرار دارد و دارای چندین خرد اقلیم است. آب و هوای مدیترانهای، آب و هوای گرمسیری مرطوب و آب و هوای اقیانوسی در بخشهای مختلف شهر مشاهده میشود. جولای گرمترین ماه سال است و میانگین دمای هوا به ۲۴ درجه میرسد. فوریه با میانگین دمای ۶ درجه، سردترین ماه سال است. استانبول و ترکیهی اروپایی، تابستانهای گرم و زمستانهای سرد همراه با بارش برف دارد. بهار و پاییز یعنی از آوریل تا مه و از سپتامبر تا اواسط نوامبر، بهترین زمان سفر به استانبول است زمانی که دمای هوا مطبوع و آسمان صاف است.
شهر تاریخی استانبول مساجد باشکوهی را در دل خود جا داده است که ساختار آنها، باورها و معماری دورههای مختلف تاریخی را که بر این شهر حکومت میکردند، به نمایش میگذارند. تقریبا تمام مساجد سلطنتی استانبول که به فرمان سلطانها در دوره حکومت عثمانی ساخته شدهاند معماری مشترکی دارند و شامل گنبد، محراب، مناره و حیاط هستند. مسجد سلیمانیه، مسجد سلطان احمد معروف به مسجد آبی، مسجد جدید با ۴۰۰ سال قدمت، مسجد بایزید، مسجد فاتح و مسجد ایاصوفیه نمونههایی از این مساجد هستند.
از دیدنی های استانبول میتوانید به این موارد اشاره کرد: موزه ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد، برج دختر، مینیاتورک، تنگه بسفر، برج گالاتا، کاخ بیلر بی، کاخ چراغان، کاخ دلمهباغچه، تپههای چاملیجا (بام استانبول)، جزیره بیوک آدا (یا پرنسس)، موزه هنرهای اسلامی ترکیه، بازار بزرگ استانبول (کاپالی چارشی)، میسیر چارشیسی (بازار ادویه)، موزه موزاییک واقع در بازار پشت ایاصوفیه، موزه قالی واقع در مسجد سلطان احمد.
برای خرید در استانبول میتوانید به این مراکز خرید بروید: استانبول مال (از بزرگترین مراکز خرید در ترکیه و خانهی برترین برندهای دنیا و ترکیهای)، ایستینیه پارک با ۳۰۰ فروشگاه، مرکز زورلو، کانیون استانبول، مرکز خرید پالادیوم، آکمرکز، مال برج ترامپ، فوروم استانبول، جواهیر استانبول، ساپ پیره.
تنوع سوغاتیهای استانبول زیاد است، از سوغات این شهر میتوان به هنرهای دستی نظیر ظروف مسی، سرامیکی، شیشهای و سفالین، فرش و قالیچه، زیورآلات، روتختی ترک و پتو، لوسترهای استانبول، ادویه جات، قهوه ترک، شیرینی جاتی مانند راحتالحلقوم و باقلوای ترکیه و… اشاره کرد.
از غذاهای خوشمزه این شهر نیز غافل نشوید و غذاهایی نظیر کباب Kuyu Kebabı، اسکندر کباب، آدانا کباب، Mantı یا همان راویولی ترکی، کونفه، باقلوا، خوراک لوبیا چشم بلبلی را حتما امتحان کنید.
استانبول مرز میان آسیا و اروپا است و در گذشته پایتخت امپراطوریهای بزرگ جهان بود. در مورد این شهر تاریخی حقایق جالبی وجود دارد که بهتر است بدانید:
مسجد ایاصوفیه
شهر استانبول که به عنوان یک مستعمرهنشین یونانی و به سبک غربی ساخته شده است، تا قبل از امپراتوری عثمانی، هیچ نشانی از معماری شرقی در آن دیده نمیشد. به مدد میراث تاریخی باشکوهش، امروزه استانبول ترکیب بینظیری از معماری شرقی و غربی را به نمایش میگذارد.
این فرهنگ آمیخته به وضوح در مسجد ایاصوفیه قابل مشاهده است. این مسجد که ابتدا به عنوان یک کلیسا ساخته شده و سپس به مسجد تبدیل شده است، نشانهای از هر دو آیین را در بر دارد. از آنجایی که این مسجد، میراث مشترک نسلها و نژادهای گوناگون است، امروزه به عنوان یک موزه به خوبی حفظ و نگهداری میشود. ایاصوفیه در واقع هم مهمترین کلیسای استانبول و هم مهمترین مسجد این شهر به حساب میآید اما از آنجایی که رسما به عنوان موزه مورد استفاده قرار میگیرد، آن را نمیتوان در فهرست مساجد این شهر قرار داد.
مسجد آبی
این مسجد که به دوران امپراتوری عثمانی تعلق دارد، یکی از نمونههای بینظیر و چشمگیر معماری و یکی از سه جاذبهی گردشگری مهم در استانبول به شمار می رود. همهی گردشگران به خوبی این مسجد آبی را که نام اصلیاش مسجد سلطان احمد است، میشناسند. این مسجد به کاشیکاریهای زیبایش شهرت دارد. در فصول پرگردشگر سال، صفهای طولانی گردشگران جلوی این مسجد، انتظار بازدید از آن را میکشند. یکی از بهترین مکانها برای دیدن این مسجد، پارک سلطان احمد است. استخری که در وسط این پارک قرار گرفته از یک طرف چشمانداز زیبایی از مسجد ایاصوفیه و از طرف دیگر منظرهی بینظیری از این مسجد آبی را در معرض دیدگان شما به نمایش میگذارد. این مسجد، گنبد عظیمی به ارتفاع ۴۵ متر و ۴ ستون بزرگ دارد. کاشیکاریها، نقاشیهای کشیده شده با دست و خوشنویسیهای داخل این گنبد، بسیار زیبا و چشمنواز هستند.
مسجد سلیمانیه
کسانی که معمولا اقامت کوتاهی در استانبول دارند، حتما از مسجد آبی دیدن میکنند اما از دیدن این شاهکار معماری که تنها در چند قدمی بازار بزرگ، یکی دیگر از جاذبههای گردشگری پربازدید در استانبول قرار دارد، غفلت میکنند. علاوه بر معماری باشکوه، این مسجد به خاطر دو ویژگی دیگر بسیار حائز اهمیت است. اول این که این مسجد به نام شناختهشدهترین پادشاه عثمانی، سلطان سلیمان اول مشهور به سلیمان محتشم، ساخته شده است. دوم این که معمار این بنای باشکوه، مشهورترین و توانمندترین معمار امپراتوری عثمانی یعنی معمار سنان بوده است. این مسجد در تپههای Historical Peninsula واقع شده و از بندر شاخ طلایی، چشمانداز زیبایی دارد.
مسجد رستم پاشا
این دُر درخشان و جواهر مخفی معماری عثمانی، توسط معمار معروف، معمار سنان ساخته شده است. این مسجد کوچک و باشکوه، به دستور رستم پاشا، صدراعظم سلطان سلیمان ساخته شده است. زمانی که صحبت از کاشیکاریهای زیبا باشد، اکثر افراد نام مسجد آبی را ذکر میکنند در حالی که باارزشترین کاشیکاریهای ایزنیک در این مسجد دیده میشوند. این مسجد در یک مکان کاملا در دسترس در چند قدمی بازار ادویه یکی دیگر از جاذبههای گردشگری استانبول واقع شده است.
مسجد جدید
این مسجد به نام والده سلطان، به معنای مادر پادشاه، ساخته شده است. علیرغم نامش که مسجد جدید است، قدمت آن به ۳۵۰ سال پیش باز میگردد. مثل میدان سن مارکوی ونیز، در میدان جلوی این مسجد نیز کبوترهایی همواره در حال پرواز هستند. مسجد جدید یکی از جاذبههای بخش تاریخی شهر استانبول است که در کنار بازار ادویه در گلدن هورن و در جنوبیترین قسمت پل گالاتا قرار دارد
مسجد اورتاکوی (Ortaköy)
این مسجد که نام فعلی آن، مسجد مجیدیهی اعظم است، به عنوان مروارید تنگهی بسفر شناخته میشود که به خاطر دو ویژگی متمایزش، معروف است. یکی سبک معماری گوتیک و دیگری قرار گرفتن در منطقهی زیبا و دیدنی اورتاکوی در تنگهی بسفر. کسانی که از تورهای قایقسواری استفاده میکنند، منظرهی زیبایی از این مسجد را مشاهده خواهند کرد، به علاوه، از داخل مسجد نیز چشمانداز زیبایی از تنگهی بسفر نمایان است. این بنا یکی از جاذبههای گردشگری است که فرهنگ آمیخته از شرق و غرب استانبول را به زیبایی هر چه تمامتر به نمایش میگذارد.
مسجد قلندرخانه
مسجد قلندرخانه در محلهی فاتح و در نزدیکی دانشگاه استانبول و بنای تاریخی valens Aqueduct واقع شده است. این مسجد که سابقا یک کلیسای ارتدوکس بوده، توسط پادشاهان عثمانی به مسجد مبدل شده است. در فضای داخلی مسجد از سنگهای مرمر با رنگهای متنوع استفاده شده است. این مسجد به سبک معماری بیزانس ساخته شده است.
سوغات استانبول؛
یادگاری از بازارچه های رنگارنگ
در استانبول، با وجود بازارچههای رنگارنگ و فروشگاههای متعدد سوغات، که متنوعترین محصولات را عرضه میکنند، هیچ محدودیتی برای خرید سوغات ندارید. سوغات این شهر شامل خوراکیهای سنتی و صنایع دستی بومی است.
وقتی به استانبول سفر میکنید، پیدا کردن سوغاتی خاص، کار سختی نیست. همهی فروشگاههای سوغات در این شهر پر از سوغاتیها و صنایع دستی خاص است و هدایای فرهنگی و هنری زیادی از این فروشگاهها و بازارچهها میتوانید برای عزیزانتان بخرید. برای هر کسی با هر سلیقهای، یک سوغاتی جذاب و دوستداشتنی پیدا میشود و از نظر قیمتها نیز، محصولاتی که عرضه میشوند، بسیار تنوع دارند. با هر بودجهای که دارید، میتوانید سوغاتی خوبی در استانبول بخرید.
خرید کردن در ترکیه میتواند هم خیلی ارزان و هم خیلی گران تمام شود و این به خود شما بستگی داد که چه محصولاتی را انتخاب کنید و از کجا خرید کنید و چقدر توانایی در چانه زدن داشته باشید. ولی گذشته از اینها، خرید کردن در این کشور، تجربهای جذاب و فراموشنشدنی است. با وجود بازارهای رنگارنگ و دیدنی و تنوع محصولات بومی و بینالمللی، دست خالی از ترکیه برنمیگردید.
با هر بودجهای که دارید، میتوانید سوغاتی خوبی در استانبول بخرید
به غیر از محصولاتی که همه جای دنیا پیدا میشوند، مثلا ماگ، تیشرت و پوشاک برند، هر شهر و کشوری، سوغات سنتی خاص خود را دارد. بهترین انتخاب برای سوغات، همین محصولات سنتی و بومی است که غالبا کار هنرمندان محلی است. با خرید این سوغات سنتی و بومی و صنایع دستی، قدمی در جهت به ثمر رساندن گردشگری مسئولانه برمیدارید. هدف از این گردشگری این است که سفر و تفریح شما، باعث رونق اقتصادی برای اهالی همان منطقه شود. به همین دلیل بهتر است تا جایی که میتوانید از خرید محصولات خارجی در سفرهای خود اجتناب کنید و سوغات بومی و صنایع دستی محلی حمایت کنید.
در ادامه تعدادی از مشهورترین سوغاتیهای استانبول را معرفی میکنیم که یکی دو نمونه از آنها در چمدان همهی مسافرانی که تور استانبول را انتخاب میکنند، پیدا میشود.
چایها و دمنوشهای ترکی و ستهای چایخوری
چای، یکی از بخشهای جداییناپذیر فرهنگ ترکی است و درست مثل ایران، مصرف آن بسیار رواج دارد و برای پذیرایی از مهمان و دورهمیهای دوستانه، به عنوان یک نوشیدنی مورد توجه قرار دارد. در طول تاریخ، اهالی ترکیه از مهمانان خود با چای پذیرایی میکردند و این کار را نشانهای از مهماننوازی میزبان میدانستند. چای سیاه را در قوریها و کتریهای مخصوصی به نام çaydanlık دم میکنند. البته در طول زمان، به غیر از چای سیاه، انواع دمنوشهای گیاهی نیز در ترکیه رواج پیدا کرده است به خصوص در بین گردشگران که سعی میکنند چند نمونه از این دمنوشهای معطر را به عنوان سوغات بخرند یا در چایخانهها و کافههای شهر، امتحان کنند.
این دمنوشهای گیاهی در کنار انواع ادویهجات، در بازارچهها و فروشگاهها به صورت باز یا بستهبندی عرضه میشوند و طعمهای متنوعی دارند؛ از سیب و گلاب گرفته تا انار و گل ختمی. این سوغاتی مورد توجه بزرگترها و دوستداران چای قرار میگیرد و حمل و نقل آن بسیار راحت است و قیمتهای بسیار مناسبی هم دارد.
همانطور که انتظار دارید، در کشوری که خوردن چای رواج دارد، وسایل تهیه و سرو آن نیز به وفور پیدا میشود. در ترکیه، چای را در استکانهای کمرباریک زیبایی سرو میکنند که آنها را هم میتوانید به عنوان سوغات خریداری کنید. قیمت آنها بستگی به جنس و نحوهی تولیدشان دارد. بعضی از ستهای استکانهای کمرباریک با دست نقاشی میشوند و طراحیهای زیبایی دارند. اگر این استکانهای زیبا را به عنوان سوغات خریداری کردید، حسابی مراقب آنها باشید. البته معمولا بستهبندیهای محکمی دارند.
راحتالحلقوم
راحتالحلقوم یکی از شیرینیهای سنتی ترکیه است که آن را با نام لوکوم میشناسند. این شیرینی در ایران هم رواج دارد، ولی با وجود این، صرف نظر کردن از این شیرینی جذاب و رنگارنگ در استانبول کار سختی است. راحتالحلقوم را با نشاسته و شکر تهیه میکنند و برای طعم دادن به آن، عصارهی میوهها یا انواع مغزها را اضافه میکنند. راحتالحلقوم با طعمهای مختلفی به فروش میرسد؛ پسته، گلاب، دارچین، لیمو و پرتقال.
این شیرینیهای لذیذ با رنگهای متنوع و در اندازههای مختلف عرضه میشوند. فرقی نمیکند که کدام را انتخاب کنید، مطمئنا از خوردن این شیرینی نرم و لذیذ، لذت میبرید. این سوغات برای همهی اقشار و سلیقهها مناسب است، حمل و نقل آن به راحتی امکانپذیر است و قیمت مناسبی دارد.
نظرقربانی
نظرقربانی یکی از سوغاتیهای رایج ترکیه است. آن را همه جا پیدا میکنید و در فروشگاههای کوچک و بزرگ، مغازههای سنتی، غرفههای بازارچهها و همه جا به شکلهای مختلف در ابعاد و اندازههای گوناگون، پیدا میشود. نظرقربانیها را به شکل چشم و معمولا به رنگ آبی درست میکنند. در اصل از این نظرقربانیها برای دور کردن چشم زخم استفاده میکردند، ولی امروزه کمتر کسی به آن اعتقاد دارد و اکثر افراد برای مصارف زینتی از نظرقربانی استفاده میکنند. با این نظرقربانیها زیورآلات هم درست میکنند و میتوانید آن را در قالب گردنبند، جاکلیدی، مگنت یخچال، تزیین کیف، دستنبد و… بخرید. این سوغاتی را به مقدار زیاد میتوانید برای همهی دوستان خود بخرید و حمل و نقل آن راحت است و قیتهای بسیار مناسبی دارد.
ادویهجات و سبزیجات معطر
ترکیه یکی از کشورهایی است که به آشپزیاش شهرت دارد. ویژگی آشپزی این کشور، عطرها و طعمهای قوی و خاص است که بر اثر استفاده از ادویهجات تازه، مرغوب و متنوع، ایجاد میشود. از فروشگاههای مخصوص و بازارچههای ادویه در سراسر شهر استانبول میتوانید بهترین و تازهترین ادویهجات و سبزیجات معطر را بخرید و عطر و طعمی دیگر به غذاهای خود اضافه کنید. این ادویهها هم به شکل بستهبندی شده و هم باز، به فروش میرسند. همچنین میتوانید آنها را باز بخرید و از فروشنده بخواهید که در بسته بندیهای محکم، آنها را برایتان آماده کند.
این سوغاتی برای کسانی که به آشپزی علاقه دارند، بسیار مناسب است و مورد توجهشان قرار میگیرد. حمل و نقل آنها اگر بستهبندی باشند، راحت است و قیمتهای مناسبی دارند.
سرامیکهای ایزنیک (Iznik)
یکی از سوغاتیهای رنگارنگ و جذابی که در بازارچهها و فروشگاههای سوغات استانبول خواهید دید و بدون تردید توجهتان را جلب میکند، ظروف سرامیکی ایزنیک است. طرحهای خاص و رنگهای بینظیر این ظرفها، بسیار جذاب است و همهی گردشگران را به خرید آنها ترغیب میکند. البته خارج کردن سرامیکهای قدیمی ایزنیک از مرزها، ممنوع است ولی انواع مدرن آن را میتوانید به عنوان سوغات بخرید. موقع حمل و نقل آنها حسابی مراقب باشید. برای تزیین منزل خود میتوانید این ظروف زیبا را بخرید. البته به قدری جذاب هستند که هر سلیقهای را راضی میکنند. قیمت آنها بسیار متنوع است و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
گلیم، فرش و کاور کوسن
گلیمهای ترکی یکی از جذابترین سوغاتیهای ترکیه است که مورد توجه همهی گردشگران قرار میگیرد. این گلیمها و فرشها با طراحیهای جذاب و رنگارنگ، برای تزیین منزل بسیار مناسب هستند و علاوه بر اینکه میتوانید آنها را در منزل بیاندازید، میتوانید برای تزیین دیوار نیز از آنها استفاده کنید. گرانترین نوع گلیمها و فرشها، آن دسته از گلیمهایی هستند که کاملا با دست بافته میشوند. هر گرهی که بر این فرشها زده میشود، داستانی را از دل بافندهی آن روایت میکند. فرشها و گلیمهای ماشینبافت قیمتهای بسیار پایینتری دارند. همیشه موقع خرید این محصولات مراقب باشید و اگر میتوانید از یک فرد آشنا به فرش، کمک بگیرید. حتما سر قیمت آنها چانه بزنید و هر مبلغی که فروشنده گفت، سریعا پرداخت نکنید. اگر جای کافی برای حمل و نقل آنها ندارید، میتوانید کاورهای سنتی کوسن را به عنوان سوغات انتخاب کنید. این کاورها ضخامت کمتری دارند و با طرحهای سنتی بافته میشوند و رنگهای جذاب و طرحهای سنتی را به منزلتان اضافه میکنند
چراغهای آویز ترکی
این لوسترهای سنتی یا چراغهای آویز، یکی دیگر از سوغاتیهای جذاب ترکیه است که آن را با طرحهای زیبا و متنوع در همهی فروشگاهها و بازارچهها خواهید دید. البته حمل و نقل آنها بسیا سخت است و حسابی شما را به دردسر میاندازد، ولی ارزشش را دارد و وقتی در بازارها این چراغهای زیبا را میبینید، به راحتی نمیتوانید از آنها دل بکنید. اگر بدون خریدن این لوسترها به خانه برگردید، بدون شک پشیمان میشوید.
در همهی فروشگاههای سوغات، این لامپها با طرحها و اندازههای گوناگون عرضه میشود و حتی رنگهای متفاوتی هم دارد. تنوع شکل و رنگ آنها، انتخاب را برایتان سخت میکند. همهی آنها در نگاه اول و در فروشگاه ممکن است یکسان به نظر برسند. ولی هر کدام طرح و رنگی مجزا دارد، حالوهوایی متفاوت به خانهی شما میدهد. قیمت آنها بسته به کیفیتی که دارند، متفاوت است و البته حمل و نقل آنها و رساندنشان به مقصد، کار سختی است.
حولههای ترکی (لنگ)
در ترکیه درست مثل گدشتههای ایران، نوعی حولهی سنتی رواج داشته که ما به آن لنگ میگوییم. این لنگها در عین حال که بسیار نازک هستند، به خوبی آب را جذب میکنند و بسیار نرم هستند. به همهی اینها، دوام آنها را اضافه کنید که باعث میشود چند سال برایتان کار کنند و وزن کمی دارند. معمولا دستبافت هستند، ولی انواع ماشینبافت آن هم پیدا میشود. قیمت آنها بستگی به کیفیت متفاوت است و حمل نقل آن بسیار راحت است.
صابونهای سیاه ترکی
از این صابونهای سیاه ترکی در گذشته برای لایهبرداری و نرم کردن پوست استفاده می کردند. این صابونها با مواد طبیعی تهیه میشوند و بافتی نرم دارند. هنوز هم تهیه و استفاده از آنها رواج دارد و بسیاری از افراد، آنها را به عنوان سوغات تهیه میکنند. حمل و نقل آنها بسیار راحت است و قیمتهای معقولی دارند. در همهی بازارهای سنتی و فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی میتوانید این صابونهای طبیعی را تهیه کنید.
قهوه ترکی و جذوه
قهوه ترکی را سراسر دنیا میشناسند. در خانه میتوانید با قهوهساز معمولی، قهوه ترکی درست کنید، ولی اگر میخواهید طعم واقعی قهوه ترکی را در منزل تجربه کنید، باید جذوه بخرید. جذوه یا همان قهوه جوش ترکی، قهوهجوش خاصی است که با آن قهوه ترکی را آماده میکنند. این قهوهجوش از جنس مس تهیه میشود. در ترکیه سنت ساخت این قهوهجوشها سابقهای طولانی دارد. شما هم اگر خواستید جذوه بخرید، سعی کنید انواع دستساز را بخرید تا از این سنت بومی حمایت کرده باشید و محصولی باکیفیت بخرید. در استانبول، در همهی بازارچهها به راحتی این جذوهها در ابعاد مختلف پیدا میشوند. حمل و نقل آنها راحت است و قیمت آنها به کیفیت و ابعادشان بستگی دارد.
قلیان
قلیان از هند و در دوران امپراتوری عثمانی به ترکیه راه پیدا کرد. امروزه قلیان در ترکیه بسیار رواج دارد و برای استفاده از آن، تنباکو با طعمها و عطرهای مختلف تولید میشود که جای تنباکوهای سنتی را گرفته است. استفاده از قلیان در خاورمیانه، آسیای مرکزی و شمال آفریقا متداول است. البته این وسیله در فروشگاههای سوغات عرضه میشود و آن را با بسته بندیهای محکم برای سفر آماده میکنند، ولی توصیهی ما این است که سوغات دیگری را جایگزین قلیان کنید و قدر سلامتی خود را بدانید!
طلا
طلا یکی دیگر از سوغاتیهایی است که میتوانید برای عزیزانتان از سفر به ترکیه بخرید. البته با توجه به اینکه طلا همه جا پیدا میشود و محصول خاصی نیست که نتوانید آن را جای دیگر پیدا کنید، برای اینکه سوغات شما یادگاری خوبی از سفر به ترکیه باشد، میتوانید زیورآلات با طرحهای سنتی را انتخاب کنید. حتی اگر زیورآلات مد نظرتان را پیدا نکردید، جای نگرانی نیست. میتوانید به هنرمندان طلاساز، محصول مورد نظر خود را سفارش دهید تا طبق سلیقهتان برای شما هدیهای خاص آماده کنند. طلافروشیها را در ترکیه Kuyumcu مینامند و در بازار بزرگ، تعداد زیادی از آنها وجود دارد.
محصولات چرمی
یکی از سوغاتیهایی که در استانبول میتوانید بخرید، انواع محصولات چرمی است؛ چون چرم در ترکیه کیفیتهای بسیار مرغوب و قیمتهای مناسبی دارد. انواع محصولات از جمله کیف، کفش، کت و کمربند از جنس چرم تولید میشود که میتوانید آنها را برای عزیزانتان خریداری کنید. حتی تورهایی برای بازدید از کارگاههای تولیدات چرمی برگزار میشود که بازدید از آنها میتواند تجربهی جالبی باشد. حتی محصولات دستدوز هم در بعضی از فروشگاههای سوغات عرضه میشود که طبیعتا قیمتهای بالایی دارد. حتی میتوانید محصول مورد نظر خود را به هنرمندان سفارش دهید تا مطابق با سلیقهی شما، هر آنچه دوست دارید برایتان بدوزند و این هدیه ی خاص و منحصربهفرد را که هیچ نمونهی مشابهی ندارد، به عزیزانتان هدیه کنید.
ظروف و اشیای مسی
در ترکیه قرنها است که مردم از فلز مس برای ساخت ظرف و ظروف و اشیای مورد نظر خود استفاده میکنند. در بعضی از شهرهای ترکیه، بازارهای مخصوص مسگرها، هنوز هم مانند سابق فعالیت میکنند و انواع ظروف را با طرحهای سنتی و مدرن عرضه میکنند. امروزه حتی با وجود ظرفهای مدرن از جنسهای مختلف، هنوز هم بسیاری از مردم از ظروف مسی استفاده میکنند و نسل جوان هم از این ظرفها استقبال کردهاند. محبوبترین ظروف مسی در بین گردشگران، فنجانهای مسی و جذوه یا قهوهجوش مخصوص قهوه ترکی است. اگر این ظروف دستساز باشند، قیمتهای بالاتری دارند ولی زحمت هنرمندان بومی و کیفیت محصولات، ارزش هزینه کردن دارد که محصول دستساز بخرید.
اشیای ساخته شده با سنگ اونیکس
اونیکس یا سنگ باباغوری یکی از سنگهای قیمتی بسیار زیبا است که در ترکیه فراوان است و هنرمندان محلی با استفاده از آن اشیا و زیورآلات زیبایی میسازند. اشیای تزیینی، مهرههای شطرنج، زیرسیگاری، گلدان، جعبه جواهرات و اشیایی از این دست را میتوانید از فروشگاههای سوغات برای عزیزان خود بخرید. سوغاتیهای تهیه شده از سنگ اونیکس، گرانقیمت هستند، چون کاملا با دست ساخته میشوند. بعضی از کارگاههای تولیدی این محصولات، نمایشگاههای مختلفی برگزار میکنند تا بتوانید هنرمندان را حین کار کردن روی این سنگها، ببینید. این هنرمندان سالها برای یادگیری این هنر تلاش کردهاند و هزینهای که بابت کار هنری آنها پرداخت میکنید، بدون شک ارزش دارد. در مقابل، سوغاتی ارزشمندی میخرید که ذوق و تلاش هنرمند را در گوشه و کنار آن خواهید دید و زیبایی آن با هیچ پولی قابل معاوضه نیست.
دیدنی های ترکیه
بوتیک آتلیر 55
بوتیک آتلیر 55 با فضا و طراحی زیبا، در منطقه گالتا قرار دارد. این بوتیک دارای انواع لباس، کفش، لوازم جانبی، جواهرات، مبلمان و آثار هنری است که علاوه بر مارکهای ترکی، مارکهای معتبر بینالملی را نیز شامل میشود. یک کافه کوچک اسپرسو نیز در آتلیر ۵۵ موجود است و در صورت نیاز به یک فنجان قهوه سریع، میتوانید آن را تهیه کنید.
بویوک والده حان
بویوک والده حان مهمترین کاروانسراها است که به دستور ملکهی مادر، ماه پیکر سلطان، همسر سلطان احمد اول در قرن ۱۷ میلادی ساخته شده است. زمانی که کشتیهای تجاری در شاخ طلایی لنگر میانداختند و کالاهایشان تخلیه میشد، این کالاها در کاروانسراها نگهداری میشد و تجار و بازرگانان نیز در آنجا اسکان مییافتند.
فروشگاه ارمغان نوروعثمانیه
فروشگاه ارمغان نوروعثمانیه یکی از معروفترین و شیکترین فروشگاههای استانبول است که مجموعههایی بی نظیر و کمیاب از ظروف لوکس، فرش، قالیچه، پوشاک، جواهرات، کیف و کفش را به مشتریان عرضه میکند. طراحی اقلام این فروشگاه به حدی خاص و منحصربهفرد است که در کمتر فروشگاهی میتوانید نظیر آن را پیدا کنید.
جواهر فروشی باگوس
جواهرفروشی باگوس، یک جواهرفروشی در بازار بزرگ استانبول است که جواهراتی از هند، نپال، اندونزی و تایلند و همچنین مجموعهای از جواهرات دستساز را که از نقره و سنگهای نیمه قیمتی درست شدهاند، به فروش میرساند. باگوس یک کلمهی اندونزیایی به معنای «بسیار زیبا» است.
اوت لت استار سیتی
اوت لت استار سیتی یکی از مراکز خرید اوتلت در استانبول است. این مرکز به دلیل دارا بودن فروشگاههای معتبر، کافیشاپها، فستفودها، رستورانها، سالن بولینگ و سینما بسیار مورد توجه بازدیدکنندگان واقع شده است.
استانبول مال
استانبول مال یکی از بهترین، معروفترین و بزرگترین مراکز خرید استانبول بهشمار میرود. این مجموعه با ظاهر شکیل و برندهای متنوع و جهانیاش، دلایل و انگیزه کافی را به گردشگران استانبول میدهد تا ساعاتی را در این فضای لوکس و مدرن بگذرانند. با وسعت ۳۵۰ هزار متر مربع، این مجموعه بزرگ شامل ۳۵۰ فروشگاه و مغازه بزرگ و کوچک میشود. از جمله برندهای معروف در این مرکز خرید میتوان به ویکتوریا سیکرت، میس سلفریج، ال سی واکیکی، دکاتلون و… اشاره کرد. استانبول مال که بهصورت اختصاری با عنوان «موی» نیز شناخته میشود، لیستی از اولینها و ترینها را در کارنامه خود دارد. بهطور مثال بزرگترین شعبه ویکتوریا سیکرت در ترکیه را در استانبول مال خواهید دید و یکی از بزرگترین نمایندگیهای ال سی وایکیکی در همین مرکز خرید مشهور قرار دارد. همچنین برند مشهور دبنهامز برای دومین فروشگاه خاص خود در ترکیه، استانبول مال را انتخاب کرد. البته باید بدانید که جذابیتهای استانبول مال تنها به فرودشگاههای درجه یک آن منحصر نمیشود و از دیگر امکانات و تفریحات قابل توجه این مرکز خرید، میتوان به بزرگترین شهربازی سرپوشیده اروپا، بزرگ ترین مجموعه سینمایی ترکیه، سالن هنرهای نمایشی و فودکورتی وسیع اشاره کرد.
مرکز خرید ترامپ تاورز
مرکز خرید ترامپ تاورز که با نام برجهای ترامپ استانبول نیز شناخته میشود، در سال ۲۰۱۲ در فضایی به وسعت ۴۶۰۰ متر مربع افتتاح شد. این مرکز خرید با ۱۷۵ فروشگاه، میزبان بسیاری از برندهای معتبر جهانی و ترکی است و با خدمات و امکاناتی منحصربهفرد پذیرای بازدیدکنندگان میشود. این مرکز خرید قسمتی از مجموعه بزرگ ترامپ است. ترامپ تاورز استانبول صرفا یک مرکز خرید نیست و شامل دو برج ۳۷ طبقهای متصل به هم میشود که یکی از آنها اداری تجاری و دیگری مسکونی است. این مجتمع جزو اولین برجهای ترامپ در اروپا و از برترین مراکز خرید استانبول بهشمار میرود. در این مجموعه برخلاف مراکز خرید دیگر با پارک کودکان روبرو نمیشوید، بلکه زمینی به مساحت ۹۰۰۰ متر مربع به اتاقهای بازی که به ساخت انواع ماکتها یا دستسازههای خلاق اختصاص داده شده است. به علاوه مرکز خرید ترامپ تاورز استانبول دارای رستورانهای متعدد، فستفود، سینما برای نمایش جدیدترین فیلمهای جهان، سالن تئاتر، مرکز تناسب اندام و مراکز سرگرمی است.
اوت لت ویاپورت
اوتلت ویاپورت یکی از مجموعههای تجاری و تفریحی شهر استانبول است که در سال ۲۰۰۸ تاسیس شد. این مرکز خرید در بخش آسیایی شهر و نزدیک به فرودگاه صبیحه گوکچن، در منطقه پندیک واقع شده است. مرکز خرید ویاپورت شامل سه بخش تفریحی، لوکس و اوتلت میشود که بهصورت غیرمسقف با معماری سبک قدیم در فضای باز طراحی شده است. در این مراکز عموما فروشگاههای برند مستقیما اجناس فصلهای قبل خود را با قیمتهای پایینتر عرضه و خرید را برای افرادی که تابع اجناس مد روز نیستند، آسان میکنند. این مجموعه دارای حدود بیش از ۱۴۰ فروشگاه، داروخانه، هتل و پارکینگ روباز، شهربازی، سینما، آمفیتئاتر، سالن زیبایی، مرکز اسپا، سالن بولینگ، رستوران، رودخانه مصنوعی، پیست اسبسواری و پیست ماشین بازی است.
مرکز خرید اوت لت اوپتیموم استانبول
مرکز خرید اوتلت اوپتیموم استانبول در کنار انواع کالاها، امکانات تفریحی مختلف و رستورانهای فوقالعادهای نیز دارد. در این اوتلت انواع برندهای معروف و جهانی مثل آدیداس، نایک و دیگر برندهای بینالمللی را میتوان مشاهده کرد. با بنایی پنج طبقه، در این مرکز علاوهبر اوتلت، فروشگاههای با قیمتهای عادی و فودکورت نیز وجود دارد. از دیگر امکانات اوپتیموم میتوان به زمین پاتیناژ به مساحت ۵۴۱ متر مربع و سینمایی بسیار بزرگ اشاره کرد. معماری بنا نیز بسیار جالب و زیبا است.
بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ استانبول دارای ۶۵ خیابان سر پوشیده است که روی هم رفته ۴۰۰۰ مغازه، کافه، رستوان، مسجد و محوطه باز را شامل میشود. بازار بزرگ استانبول قدیمیترین و بزرگترین بازار سر پوشیده در دنیا است که در آن انواع مغازهها در زیر یک سقف گرد هم آمدهاند، ادعایی که خیلی هم دور از ذهن به نظر نمیرسد. همچنین گفته میشود که سمجترین فروشندگان دنیا نیز در این بازار وجود دارند، به طوری که در فروشندگی بسیار مهارت داشته و شما را متقاعد خواهند کرد تا خرید کنید. به این دلیل است که در زمان ورودتان به این بازار باید یک نفس عمیق بکشید و حالت دفاعی به خودتان بگیرید و بعد وارد شوید. بازار بزرگ استانبول به دستور سلطان محمد دوم معروف به سلطان محمد فاتح در سال ۱۴۶۱ و پس از فتح قسطنطنیه (استانبول امروزی)، بر روی خرابههای بازار دوران بیزانس ساخته شد که در سالهای گذشته، دوبار در اثر آتشسوزی تخریب شده است
گالری کوکون
گالری کوکون یکی از بهترین مجموعههای تاریخی در استانبول است که شامل فرشها، قالیها و منسوجات آنتیک بوده و مالک آن شرف اوزن است. شعبهی دیگر این فروشگاه اقلامی از جمله کلاه، دمپایی، روبالشی و اقلام تزئینی را میفروشد.
مغازه کورو قهوه چی محمت افندی
مغازهی کورو قهوه چی محمت افندی در خیابان پشت بازار ادویه و درست بیرون در غربی آن قرار دارد که قدیمیترین تولیدکنندهی قهوه در ترکیه است و از سال ۱۸۷۱ دایر بوده است. قهوههای عالی و درجه یک این مغازه به خوبی آسیاب شده و بسیار نرم و یکدست است که میتوانید در همان محل، چگونگی آسیاب شدن آنها را ببینید. میتوانید در این مغازه هم دانههای آسیاب نشدهی قهوه و هم قهوهی آسیاب شده را خریداری کنید که هر دو نوع سوغاتی بسیار خوبی از ترکیه است.
فروشگاه اوداباشی هالیجیلیک
فروشگاه اوداباشی هالیجیلیک که در آن انواع قالیچه و گلیمهای قدیمی و آنتیک و همچنین قالیچههای نو به فروش میرسد، در بازار بابِ علی واقع شده است. صاحب این فروشگاه عصمت اوداباشی، یک عمدهفروش است که در زمینه صادرات قالیچه و گلیم به ایالت متحده فعالیت میکند، اما بسیار علاقمند است که مستقیما با مشتریانی که در جستجوی فرشهای خاص هستند، ارتباط داشته باشد.
مرکز خرید ایستینیه پارک
ایستینیه پارک با مساحتی بالغ بر ۲۴۲۰۰۰ متر مربع، در سال ۲۰۰۷ افتتاح شد و یکی از بینظیرترین مراکز خرید استانبول است. با معماری ترکی و سقف شیشهای، این مرکز خرید علاوه بر ۳۰۰ فروشگاه، شامل مرکز تفریحی کودکان با مساحتی حدود ۱۵۰۰ متر مربع و ۱۲ سینمای حرفهای در کنار سینمای سه بعدی آیمکس میشود. برندهای بسیار معتبری در ایستینیه پارک حضور دارند که از جمله آنها می توان به شنل، لویی ویتون و… اشاره کرد.
مرکز خرید فروم استانبول
مرکز خرید فروم استانبول یکی از بزرگترین مراکز خرید در قسمت اروپایی شهر استانبول است. در این مجموعه ۲۸۰ برند داخلی و خارجی حضور دارند و سالانه بیش از ۲۰ میلیون نفر از آن بازدید میکنند. با ۴۹۵۰۰۰ متر مربع مساحت، ۳۰۰۰۰ متر مربع از این مجموعه تنها به فروشگاه ایکیا اختصاص دارد. همچنین ۱۵۵۰۰ متر مربع فضای مرکز را سوپرمارکت اشغال کرده است. باقی مساحت را نیز پارک و مکانی برای برگزاری فستیوالهای مهم یا کنسرتهای مختلف به خود اختصاص دادهاند. پارکینگ این مجموعه گنجایش ۵۵۰۰ وسیله نقلیه را دارد. سالن بولینگ، رستورانهای مختلف، سالنهای نمایش سینمای آیمکس، پیست اسکی روی یخ، اتاقهای بازی مخصوص کودکان و پارک ژوراسیک از دیگر امکانات این مرکز هستند.
فروشگاه سیگدم آکین
فروشگاه سیگدم آکین ۲۰ سال است که در صنعت مد فعالیت میکند، اما کار خود را به صورت جدی از سال ۲۰۰۴ شروع کرد و برای خود برندسازی کرد. سبک کلاسیک دارد و پارچههای آن از الیاف طبیعی و رنگهای بکار رفته الهام گرفته از طبیعت است، با این حال لباسهایی بسیار شیک و راحتاند. آکین جزئیات غیر منتظرهای را اضافه کرد که باعث شد به مارکی لوکس و منحصربهفرد با طراحیهای فوقالعاده تبدیل شود
مرکز خرید هیستوریا
مرکز خرید هیستوریا با فروشگاههایی متنوع در ۶ طبقه گسترده شده است و از آن بهعنوان اولین مرکز خرید مدرن در استانبول قدیم یاد میشود. علاوه بر فروشگاه، تعدادی رستوران، فودکورت و سالن سینما نیز در هستوریا جای گرفتهاند. برخی از برندهای حاضر در این مجموعه شامل برشکا، زارا و مانگو میشود.
جواهر فروشی اوزلم تونا
جواهر فروشی اوزلم تونا هیچ شباهتی به یک مغازهی جواهرفروشی عادی ندارد و بیشتر شبیه به یک کارگاه هنری و آتلیه است. علاوهبر جواهرات، مجموعهای از ظروف سرامیکی زیبا و ظریف با طرح و سبک عثمانی در این مغازه به فروش میرسد.
مرکز خرید کانیون استانبول
مرکز خرید کانیون استانبول در منطقه اقتصادی لونت با مساحتی بالغ بر ۳۷۵۰۰ متر مربع قرار دارد. این مرکز خرید یکی از اولین مراکز خرید استانبول بهشمار میرود و بهترین برندهای دنیا را در خود جای داده است. با ۱۶۰ فروشگاه، برندهایی مانند آن تیلور، هاروی نیکولز، واکو و سواروسکی در این مرکز خرید شعبه دارند. در سال ۲۰۰۶، مرکز خرید کانیون برندهی جایزهی معماری نمای شهری شد. همچنین این مجموعه خواستگاه بسیاری از کافههای مشهور استانبول و رستورانهای درجه یک این شهر است. از نظر قیمت، اجناس ارائهشده در این مرکز گران محسوب میشوند.
مرکز خرید ساپ پیره استانبول
مرکز خرید ساپ پیره استانبول که از نظر لغوی به معنای یاقوت کبود است، مانند جواهری بزرگ در شهر استانبول میدرخشد. با ۲۶۱ متر در ۵۴ طبقه، این مرکز خرید و مسکونی لوکس یکی از بلندترین ساختمانهای بلند استانبول بهشمار میرود. با معماری هوشمند، ساپ پیره دوستدار محیط زیست است و با باغهای عمودی رابطهی میان انسان و طبیعت را حفظ میکند. این مجموعه بزرگترین محل تمرین گلف استانبول را در خود جای داده است.
جاذبه های شهری :
اسکله
محله ببک استانبول در خلیج ببک و در ساحل اروپایی تنگه بسفر قرار دارد. این محله از بهروزترین محلههای استانبول محسوب میشود و شهرت آن بیش از همه بهدلیل قایقهای گرانقیمت آن است. وجود چندین رستوران و کافه لوکس و همچنین تعدادی از بوتیکهای برند و جواهرفروشیهای مجلل بر اهمیت محله ببک افزودهاند
بندر قدیمی آنتالیا در یک فرورفتگی در دل صخره شکل گرفته است و یکی از توریستیترین و محبوبترین مناطق آنتالیا بهشمار میرود. با محیطی دلنشین و جذاب، در این بندر هزاران بوتیک، کافهی زیبا، بازار و قایق تفریحی در مقابل آبهای درخشان مدیترانه جای گرفتهاند. این بندر زمانی مهمترین قطب اقتصادی آنتالیا محسوب میشد و تجارت و رفاه را به آنتالیا و مناطق اطراف آن آورد..
باستان شناسی
آبانبار باسیلیکا
آبانبار باسیلیکا با ستونها و سقفهای طاقی شکل و سازههای هنری بسیار زیبا، بزرگترین آبانبار در میان چند صد آبانبار باستانی زیر سطح شهر است. اگر دوست دارید در گرمای تابستانی کمی خنکی طبیعی هوا را احساس کنید، در این آبانبار قدم بگذارید. همچنین اغلب اوقات اجراهای موسیقی و رقص در این مکان برگزار میشود.
تاریخی:
منطقهی سلطان احمد، قطب تاریخی و پایتخت قدیمی استانبول در زمان امپراطوریهای بیزانس و عثمانی است. سلطان احمد را قلب استانبول قدیم میدانند، جایی که مجموعهای از هنر و معماری در خیابانهای پر پیچ و خمش جای گرفتهاند. در بخش شرقی شهر قدیمی قصر توپکاپی قرار گرفته است، قصری که در واقع مرکز حکومت عثمانی و محل اقامت تمام شاههای این سلسله برای قرنها بوده است.
کاخ توپقاپی
که با نام کاخ توپکاپی نیز شناخته میشود، از قصرهای معروف امپراتوری عثمانی بهشمار میرود و از سال ۱۴۶۵ تا سال ۱۸۵۳، مرکز اداری این امپراتوری بود. سلطان محمد فاتح در سال ۱۴۵۹، دستور ساخت این قصر را داد و کار احداث در سال ۱۴۶۵ به پایان رسید. این قصر بین شاخ طلایی و دریای مرمره در استانبول واقع شده است و چشماندازی بسیار عالی به تنگه بسفر دارد. از ویژگیهای کاخ میتوان به وجود خزانهی جواهرات باشکوه، الماس ۸۶ قیراطی قاشقچی، خنجر توپقاپی، یک زمرد بسیار بزرگ، چندین تخت پادشاهی، جاشمعیهای بسیار بزرگ و طلایی و نماد جان تعمیددهنده مقدس (St. John the Baptist) اشاره کرد.
ایستگاه راهآهن حیدرپاشا
ایستگاه راهآهن حیدرپاشا در استانبول واقع شده و از این جهت جالب است که سه طرف آن را آب احاطه کرده و این ایستگاه بر روی تقریبا ۱۱۰۰ پایه چوبی که به ته دریا محکم شدهاند قرار گرفته است. این ایستگاه در سال ۱۹۰۸ا ز طرف ویلهلم دوم (Wilhelm II) قیصر آلمان به سلطان عبدالحمید دوم اهدا شده است. ایستگاه، تبدیل به نماد استانبول و ترکیه شده است و در سراسر خاورمیانه مشهور است. پلکان مرمر آن، به یک سردر بزرگ تاریخی که یک ساعت بزرگ با ساختاری جالب بر روی آن نصب شده منتهی میشود.
موزه موزاییک استانبول
موزه موزاییک استانبول، نزدیک به هیپودروم قسطنطنیه در استانبول ترکیه در بازار آراستا واقع شده است. این موزه، خانهی موزاییکهای اولیهی بر جا مانده از کاخ بزرگ روم یا همان اقامتگاه اشرافی اولین امپراطورهای رومی است. از طریق بازار آراستا میتوان به ورودی این موزه دسترسی داشت. در قدیم این اقامتگاه بزرگ شامل چندین تراس، قصرهای مختلف، کلیسا و پارک بوده است. هر چند تنها چیزی که در حال حاضر باقی مانده مرتبط به تحقیقات باستانشناسی سال ۱۹۳۵ است که گفته میشود بخشی از زمین حیاط قصر که از موزاییکهای باقی مانده از قرن ششم پوشیده شده بود یافت شد. نقشهای ساخته شده با موزاییک شامل تصاویری از گلها، حیوانات، صحنههای مرتبط به شکار و شخصیتهای افسانهای میشوند.
آرناووت کوی
آرناووت کوی نام محلهای تاریخی در استانبول است که به دلیل عمارتهای چوبی عثمانی، رستورانهای غذاهای دریایی و محوطه کالج رابرت با ساختمانهای صد سالهاش شهرت دارد. همزیستی مردم از ادیان و اقوام متفاوت از ویژگیهای جالب آرناووت کوی بهشمار میرود و میتوان مسجد، کلیسا و کنیسه را بهطور همزمان در این محله دید.
حمام سنتی جاله اوغلو
حمام سنتی جاله اوغلو که در یک ساختمان باشکوه واقع شده است، یکی از بهترین حمامهای استانبول بهشمار میرود و آخرین حمام ساختهشده در دوران امپراتوری عثمانی است. فلورانس نایتینگل و قیصر ویلهلم دوم از این حمام استفاده کردهاند. به خاطر داشته باشید که استفاده از خدمات این حمام گران است.
کاخ ییلدیز
کاخ ییلدیز در قرن ۱۹ میلادی توسط سلطان عبدالمجید دوم در فاصله بین بشکیتاش و اورتاکوی در میان باغی وسیع، با مساحت ۵۰۰ هزار متر مربع، بنا شده است. این زمین قسمتی از اراضی خصوصی سلاطین عثمانی به حساب میآمد و در زمان فرمانروایی سلطان سلیم بزرگ از آن به عنوان شکارگاه استفاده شده است. در پایان قرن هجدهم، سلطان سلیم دوم، خانه تابستانی ییلدیز را برای مادرش ساخت. از آنجا که سلطان عبدالعزیز تابستانها را در ییلدیز میگذراند، اقامتگاهی متشکل از دو اتاق در دو طرف یک سالن غذاخوری بزرگ در آن مکان بنا کرد. پس از آن دو اقامتگاه کدیر و مالتا را در باغ بیرونی و خانه تابستانی جیت را به کاخ اصلی اضافه نمود. ساخت عمارت اصلی کاخ در زمان سلطان عبدالحمید دوم آغاز شد و آن را کاخ مرکزی نامیدند. در طی آن زمان کاخ متشکل از ساختمانهای شخصی سلطانها و همچنین ساختمانهای اداری، کفاشی، نجاری و ساختمان فرهنگ و هنر بود.
بازار مصریها یا بازار ادویه
بازار مصریها یا بازار ادویه در میدان امینونو، در محلهی «فاتیح» استانبول قرار دارد و یکی از بزرگترین بازارهای سنتی این شهر است. این بازار بعد از بازار بزرگ استانبول، بزرگترین مجموعهی سرپوشیدهی استانبول است. در این بازار، عطرها و طعمها در هم ادغام میشود. بازار ادویه از قدیمالایام بازار مرکزی تجارت ادویه در استانبول بوده و است. اما در چند سال گذشته مغازههای دیگری هم جایگزین برخی ادویهفروشیها شده است. بازار ادویه استانبول ۸۸ باب مغازه دارد. طراحی ساختمان بازار ادویه را، کوجا قاسم آغا ( koca kasim Ağa) به عهده داشته است و معماری که ساختمان را بنا میکند مصطفی آغا نام دارد. ساختمان بازار ادویه قسمتی از ساختمان بزرگتری است که به نام ینی جامی (مسجد جدید) شهرت دارد. بازار ادویه استانبول در سال ۱۶۶۰ ساخته شد و کلیت ساختمانهای مسجد جدید طی سال های ۱۶۶۰ تا ۱۶۶۵ توسط ملکه تورهان خدیجه و مادر سلطان محمد فاتح راه اندازی گردید. بازار ادویه استانبول در آغاز به نام بازار جدید مشهور بوده است اما بعدها نام آن به بازار مصریها تغییر کرد. علت این نامگذاری این است که بازار از درآمد عثمانیها از ایالتی متعلق به دولت عثمانی در مصر ساخته شد و به این منظور مدتی به بازار مصریها مشهور بود. لغت misir در زبان ترکی دو معنی دارد، یکی کشور مصر و دیگری گیاه ذرت. به همین دلیل بازار ادویه استانبول بازار ادویه استانبول به اشتباه به بازار ذرت هم مشهور بوده است.
برج گالاتا
برج گالاتا در یکی از شلوغ ترین مناطق شهر ساخته شده و از برج های قرون وسطایی استانبول بهشمار میآید. با بازدید از آن میتوانید زندگی مدرن و امروزی ترکها را در کنار تاریخ و تمدنشان بهوضوح مشاهده کنید و از این همه هماهنگی و زیبایی لذت ببرید. این برج به عنوان نماد تنگه بسفر، محله گالاتا و شهر استانبول شناخته میشود، زیرا در شمالیترین نقطه تنگه دلفریب بسفر واقع شده است. برج گالاتا در اولین نگاه بینندگان را به یاد فیلمهای قدیمی اروپایی میاندازد و با کلاه مخروطیشکلش حسابی خودنمایی میکند. بناهای تاریخی زیادی در سراسر استانبول وجود دارد؛ اما کمتر بنایی چشم اندازی را دارد که این برج به بینندگان هدیه میدهد. ارتفاع این برج ۶۶/۹۰ متر است، اما اگر کلاهک مخروطیشکلش را در نظر نگیریم این عدد به صورت تقریبی به ۶۲/۵۹ میرسد و اگر باز هم از تزئیناتی که بر فراز آن استفاده شده چشمپوشی کنیم ارتفاعش به ۵۱/۶۵ متر خواهد رسید. این برج در زمان ساختش یعنی در قرن چهارده و حدود سال ۱۳۴۸ میلادی بلندترین ساختمان استانبول به حساب میآمد، اما امروزه با آن که ۹ طبقه دارد، قامتش در میان ساخت و سازهای شهری کمتر به چشم میآید.
ستون کنستانتین
ستون کنستانتین در زمان روم باستان در مرکز یک بازار بزرگ یا در وسط محل اجتماعات واقع میشد. با ۳۵ متر ارتفاع، این بنا برای رومیان باستان از ارزش و اهمیت زیادی برخوردار بود. برای ساخت ستون، از قطعه سنگهای قرمز، ارغوانی و سنگ سماق استفاده کردهاند. امروزه این ستون که از ارتفاع آن کاسته شده، در میدان چمبرلی تاش استانبول قرار گرفته است.
میدان تقسیم استانبول
میدان تقسیم استانبول در بخش اروپایی شهر استانبول واقع است که یک سر آن به خیابان استقلال هم میخورد و از معروفترین و شلوغترین میدانهای استانبول است که علاوهبر فروشگاه و مراکز خرید، تعداد زیادی رستوران و کافه دارد. قسمت پایینی این خیابان از طریق قدیمیترین خط آهن زیرزمینی دنیا از نزدیکی برج گالاتا قابل دسترسی است. این خط آهن Tunel نام دارد و در سال ۱۸۷۵ ساخته شده است. از میدان تقسیم، خیابان جمهوری شروع میشود که اطراف آن هتل، رستوران، فروشگاه و مراکز توریستی متعدد وجود دارد. در سمت شرقی مسیر بعد از میدان، پارک Macka Park واقع شده است که میزبان موزهی نظامی است. موزهای که بازدید از آن بهخصوص برای دوستداران تسلیحات نظامی و تاریخ تسلیحات، خالی از لطف نیست.
موزه :
موزه سلامت سلطان
موزه سلامت سلطان بایزید دوم یک موزه مربوط به بیمارستان دانشگاه تراکی در مجتمع موزه سلامت سلطان بازید دوم است. این موزه در سال ۱۴۸۸ میلادی توسط سلطان بایزید دوم ساخته شد. موزه سلامت سلطان بایزید دوم ابتدا به عنوان بیمارستان برای درمان اختلالات روانی مورد استفاده قرار میگرفت، که در سال ۱۹۹۷ به یک موزه بهداشتی تبدیل شد. موزه سلامت سلطان بایزید دوم به توسعه و خدمات پزشکی در طول تاریخ، به ویژه پزشکی دوره عثمانی اختصاص یافته است
مدرن
موزه مرکز ترویج قرامان یک موزه جذاب و دیدنی در قرامان ترکیه است که درباره موضوعاتی مانند تاریخچه، اقتصاد، زیباییهای طبیعی، ارزشهای فرهنگی، گردشگری، فناوری فعلی، هوایی، پیادهروی، شبیهسازی سفر اتوبوس، مجسمههای موم، کیوسکهای اطلاعاتی، دوربینهای کروز، نقشههای موضوعی است.
موزه تاریخ طبیعی علی دمیرسوی
موزه تاریخ طبیعی علی دمیرسوی توسط پروفسور علی دمیرسوی از دانشگاه Hacettepe تاسیس شد. این موزه شامل مواد معدنی و سنگهای گوناگون، گیاهان و حیوانات تک سلولی، الیاف، اولین فرم زندگی در خاک است، برخی از بیمهرگان در فرمالدئید و الکل، هرباریم و حشرات در پانلها، مارهای زهردار و خزندگان دیگر در فرمالدئید و الکل است. تعداد فسیلهای گیاهی حدود ۸۰۰ و فسیلهای حشرهی حدود ۲۰۰۰ است. یکی از آثار جدید موزه، اسکلت فیل از باغ وحش آنکارا است.
مرکز علوم قوجاایلی
مرکز علوم قوجاایلی یک موزه زیباییشناسی با نمایشگاه آثار باستانشناسی و قومنگاری است. این موزه شامل ۱,۹۶۵ اثر باستانشناسی، ۱,۵۴۹ اثر نقاشی و ۵,۱۵۵ سکه است. علاوه بر سالنهای نمایشگاه، اتاق کنفرانس ۱۳۰ اتاق و یک آزمایشگاه برای انجام کارهای علمی و پژوهشی وجود دارد. برخی از اشیای موزه در حیاط موزه نمایش داده میشود. در سالنهای موزه، آثار تاریخی پالئولیتی، هلنیک، رومی، بیزانس و عثمانی نمایش داده شده است.
آکواریوم
دلفیناریوم استانبول
دلفیناریوم استانبول یک پارک تفریح و سرگرمی بزرگ در شهر استانبول است که در منطقهی «Eyup»، شاخ طلایی استانبول واقع شده است. این پارک آبی یکی از بهترین مراکز تفریحی این شهر است. رفتن به پارک آبی دلفین استانبول یکی از بهترین تفریحات برای خانوادهها و بچهها در طول سفر به این شهر است.
آکواریوم استانبول در سال ۲۰۱۱، در جنوب غربی استانبول و در پنج کیلومتری فرودگاه آتاتورک افتتاح شد و بهدلیل تنوع و حجم بالای گونههای جانوری آبزی که شامل حدود ۱۵۰۰ گونهی مختلف میشود، یکی از شناخته شدهترین آکواریومهای دنیا بهشمار میرود. با ۲۲ هزار متر مربع وسعت، این آکواریوم در ساختمانی دو طبقه قرار دارد. در این آکواریوم دو سینمای پنج بعدی نیز تعبیه شده است که با نمایش فیلمهای سه بعدی و شبیهسازی عناصر آب، باد و مه، تجربههای نمایشی بینظیری برای بازدیدکنندهها بهوجود میآورند. علاوهبر این، در طول مسیر چند کافه جای گرفتهاند تا بازدیدکنندگان در صورت تمایل بتوانند در آنها استراحت کنند.
پارک تقسیم گزی
پارک تقسیم گزی در مرکز شهر و در نزدیکی میدان تقسیم، در منطقه بی اوغلو استانبول یکی از فضاهای سبزی است که در داخل شهر ایجاد شده که با نمای ساختمانهای سنگی و بتونی شهر در تضاد و تقابلی آشکار است. این پارک که کوچکترین پارک ترکیه بهشمار میرود، فضای سبز محدودی را ایجاد نموده است که میتوانید با فراغت و آسایش تمام در این پارک قدم بزنید و یا به یک پیک نیک بروید و زیر آفتاب دلانگیز با نیرو و انرژی بدوید.
پارک مینیاتورک
پارک مینیاتورک استانبول، یک پارک مینیاتوری است که در منطقهی شاخ طلایی استانبول واقع شده است. مساحت این پارک شصت هزار متر مربع است که یکی از بزرگترین پارکهای مینیاتوری جهان محسوب میگردد. با وجود نام بامزهای که دارد، انواع مجسمهها، ساختمانها و بناهای تاریخی از سراسر ترکیه که در ابعاد کوچک و مینیاتوری ساخته شدهاند، در این پارک به چشم میخورد.
پارک امیرگان استانبول
پارک امیرگان استانبول شاهد کلیه وقایع مهم سیاسی قرن هفدهم بوده است. در دهه ۱۹۴۰، این منطقه وارد محدوده شهری شد و پارکی زیبا با چشماندازی سرسبز و بینظیر همراه آبشارها و استخرها را شکل داد. با مساحتی حدود ۴۷۰ هزار متر مربع، بیش از ۱۲۰ گونه متنوع از گیاهان را میتوان در پارک یافت. در صورت سفر به استانبول، فرصت پیادهروی در این طبیعت عالی و رمانتیک را از دست ندهید.
پارک ییلدیز یا باغ سلطنتی ییلدیز
پارک ییلدیز یا باغ سلطنتی ییلدیز در منطقهی «بشیکتاش» استانبول قرار گرفته است و یک پارک تاریخی و شهری است. پارک ییلدیز یکی از بزرگترین پارکهای عمومی استانبول بهشمار میرود و در میدان ییلدیز، بین کاخ ییلدیز و چراغان واقع شده است. پارک ییلدیز دو دری جداگانه دارد، یکی از دربها در خیابان «چراغان» (Cıragan) و دیگری در خیابان «پالانگا» (Palanga) قرار گرفته است. پارک ییلدیز زمانی بخشی از باغ سلطنتی کاخ ییلدیز بود. در دوران حکومت سلطان عبدالحمید دوم، این پارک محصور میان دیوارها، فقط برای استفادهی کاخنشینان بود. در دوران بیزانس هم این منطقه به عنوان جنگل مورد استفاده قرار میگرفت. در زمان سلطنت سلیمان، سلاطین از این منطقه به عنوان منطقهی شکار خود استفاده میکردند. در قرنهای بعد این باغ پشت کاخهای ساحلی ماند. در قرن ۱۹ در پی ساخت کاخ، محله شروع به رشد کرد. نام پارک هم از اولین قصری که در آن بنا شد (قصر ییلدیز) گرفته شده است. در زمان عبدالحمید دوم در قرن ۱۹ باغ بیرونی قصر به مساحت ۲۵ هکتار توسط دیوارهای بلند احاطه شده و از بیشهی پشتی آن جدا شده بود. یک دریاچهی مصنوعی، چند عمارت، خانههای تابستانی و یک کارخانهی تولید ظروف چینی در این بخش افتتاح شد. در حال حاضر پارک ییلدیز یک باغ بسیار زیبا با گلها، گیاهان و درختان فوقالعاده جذابی است که در عصر عثمانیها از سراسر جهان جمعآوری شدهاند.
پارک گلخانه استانبول
پارک گلخانه استانبول یک پارک شهری تاریخی است که در منطقهی «امینونو» این شهر قرار دارد. این پارک در مجاورت و زمینهای کاخ توپکاپی (Topkapı Palace) واقع شده است. ورودی جنوبی این پارک یکی از بزرگترین دروازههای کاخ است. پارک گلخانه قدیمیترین و یکی از وسیعترین پارکهای عمومی استانبول است. پارک گلخانه در گذشته باغ بیرونی قصر توپکاپی بود و تنها افراد دربار سلطنتی به آن دسترسی داشتند. در سال ۱۹۱۲ بخش بیرونی باغ قصر توپکاپی توسط شهرداری استانبول برای استفادهی مردم، به روی عموم باز شد. در ابتدا پارک فقط شامل منطقهی تفریحی، چند قهوهخانه و زمینهای بازی بود و بعدها یک باغ وحش کوچک هم در آن افتتاح کردند. اولین مجسمهی آتاتورک در سال ۱۹۲۶ در این پارک توسط «Heinrich Krippel» ساخته شده است.
تپه های چاملیجا (بام استانبول) یکی از زیباترین جاذبه های استانبول است که با بام استانبول نیز معروف است. این منطقه با ارتفاع ۲۶۷ متر از سطح دریا وجود دارد.
جزیره
جزیره بویوک آدا (جزیره پرنس)
جزیره بویوک آدا (جزیره پرنس) یکی از جزایر زیبا در دریای مرمر است. در این جزیره فقط می توانید با دوچرخه یا درشکه هایی که با اسب هستند تردد کنید و رفت و آمد با ماشین های شخصی ممنوع است.
جنگل بلگراد
جنگل بلگراد در ۱۵ کیلومتری شمال غرب استانبول قرار دارد و با طبیعت بکر و حیاتوحش خود، گردشگران را به سمت خود جذب میکند. اگر در تابستان به استانبول سفر کردید، این جنگل میتواند با خنکای خود پناهگاه خوبی برای فرار از گرمای این شهر باشد. جنگل بلگراد جنگلی برگریز در نزدیکی استانبول است. در دوران امپراطوری عثمانی مساحت این جنگل حدود ۱۳ هزار هکتار بود. اگرچه مساحت این جنگل به ۵۴۴۲ هکتار کاهش یافته اما هنوز هم کسانی را که برای اولینبار به جنگل بلگراد میآیند، با دیدن جنگل وسیع و درختان بلند و باستانی شگفتزده میکند.
رودخانه
تنگه بسفر یک باریکه آبی در کشور ترکیه است که دریای سیاه را به دریای مرمر متصل می کند. این تنگه باعث جدایی قاره آسیا و اروپا می شود.
طبیعت گردی
روستای کانلیکا
روستای کانلیکا در شمال دومین پل بسفر قرار گرفته است. کانلیکا یکی از قدیمیترین محلههایی است که چهره واقعی استانبول را نشان میدهد. اگرچه اکنون همان کانلیکا سنتی که افراد مسن در خاطرشان است، نیست، اما این روستا از یکسانسازیهای شهرسازی فرار کرده است که به آرامی در حال فراگیر شدن در استانبول هستند. هنوز خیابانهای آن شبیه به شهرهای قدیمی با مغازه های خواربارفروشی با سبزیجاتفروشیها وآرایشگاهها و… پر شدهاند. مردم آن را به ماستهای خوشمزهاش میشناسند. در این منطقه تعداد زیادی خانههای چوبی قدیمی نیز واقع شده است.
قلعه
برج دختر در جزیرهای کوچک که از زمان امپراتوری روم باقی مانده است، وظیفه هدایت کشتیها را بر عهده داشت. در افسانه لیندر آمده است که او هر شب مسیر تنگه را به سوی نوری که معشوقهاش، هیرو در شب برای هدایت او روشن نگاه میداشت، شنا میکرد. به همین دلیل پیشترها به این برج، برج لیندر نیز گفته میشد.
قدمت این قلعه به سال ۲۴ قبل از میلاد میرسد و بر روی جزیرهای کوچکی واقع در جایی که آبهای دریای سیاه به دریای مرمره میرسد بنا شده است.
قلعه روملی حیصاری
قلعه روملی حیصاری روی یک تپه در کنار آب و تنها در طول چهار ماه، در سال ۱۴۵۲ ساخته شده است. با معماری قرون وسطایی، قلعه سه برج را در خود جای میدهد. موقعیت قرارگیری بنای قلعه به محمد فاتح اجازه میداد تا کنترل بهتری روی مسیرهای آبی داشته باشد. سپاه محمد فاتح یک سال پس از ساخت این قلعه، موفق به فتح قسطنطنیه شد. علاوه بر بازدید عمومی، در قلعه روملی حیصاری برخی از کنسرتها، فستیوالهای هنری و رویدادهای ویژه برگزار میشود.
قلعه یدیکوله
قلعه یدیکوله، قلعهای تاریخی است که در یدیکوله در محله فاتح استانبول ترکیه واقع شده است. این بنا در سال ۱۴۵۸ میلادی بنا گردید. این قلعه محل سکونت باب عالی و همچنین زندان بوده است و یکی از قلعههای صعبالعبور در استانبول به حساب میآید، اما ارزش دیدن دارد. این قلعه در قرن پنجم میلادی توسط تئودئوس دوم ساخته شده و بخشهای جنوبی دیوارهی دفاعی قسطنطنیه را تشکیل میداده است. طاق بزرگ این قلعه با نام Porta Aurea به معنای دروازهی طلایی مشهور است چرا که درهای این دروازه طلاکاری شده بوده است. وقتی عثمانیها شهر را تصرف کردند، از این قلعه به عنوان یک دژ نظامی و بعدها به عنوان زندان و محل اعدام استفاده میکردند. قلعهی یدیکوله در سالهای اخیر بازسازی شده است و اکنون گردشگران میتوانند از برجهای آن بالا بروند و چشماندازهایی از مناطق اطراف و دریای مرمره را تماشا کنند.
مکان های فرهنگی :
گالری
گالری سالت یک موسسه غیرانتفاعی و هنری فرهنگی است که دو شعبه آن در استانبول و یک شعبه آن در آنکارا قرار دارد. با برپایی نمایشگاهها، برگزاری کنفرانسها، نمایش فیلم و برنامههای عمومی، این موسسه یکی از مقاصد گردشگری برای مردم بومی و توریستها است. در شعبه سالت گالاتا، یک کتابخانه، موزه بانک عثمانی و مرکز تحقیقات نیز جای گرفته است.
حمل و نقل در استانبول
استانبول کارت (Istanbul Card)
استانبول کارت یک کارت پیش پرداخت و قابل شارژه، که شما می تونید اون رو از دستگاه های زرد رنگی که داخل همه ایستگاه ها (به جز ایستگاه اتوبوس) هست، خریداری کنید. هزینه اولیه کارت ۱۰ لیره است که هم شامل قیمت کارت میشه (۶ لیره) و هم مقداری اعتبار. برای شارژ مجدد می تونید مقادیر۲۰ ، ۱۰، ۵ رو روی دستگاه انتخاب کنید.
از این کارت برای پرداخت هزینه در تمام شبکه حمل و نقل استانبول می تونید استفاده کنید و گِردگَرد بهتون پیشنهاد می کنه اگه قراره خودتون این شهر جذاب رو بگردید، حتما تا به استانبول رسید، این کارت رو تهیه کنید تا هزینه های رفت و آمدتون کمتر بشه
مترو
مترو همه روزه از ۶:۰۰ صبح تا نیمه شب فعاله (خط M2 از ۶:۱۵ دقیقه). برای رفتن از فرودگاه آتاتورک به مرکز شهر، خط M1 رو سوار بشید؛ در ایستگاه Zeytinburnu باید پیاده بشید و خط T1 تراموا رو سوار بشید اگر مقصدتون Fatih ، Sultanahmet ، Eminönü، Karaköy یا… است، بهتره بدونید این خط ۱۸ ایستگاه داره. از خط M2 برای فواصل بین میدان تکسیم (Taksim Squar) و دیگر میدان های شهر، یا برای رفتن به مراکز خریدی مثل Cevahir ، Kanyon و… استفاده کنید. این خط ۱۶ ایستگاه داره. اگر از خط M2 میخواید به خط M1 و فرودگاه آتاتورک برید، ایستگاه Yenikapı شما رو به اون خط وصل میکنه. فاصله این ایستگاه تا فرودگاه ۳۵ دقیقه است. هزینه بلیط برای هر سفر ۲٫۶۰ لیره میشه. بهتره برای استفاده از شبکه حمل و نقل استانبول از Istanbul Card استفاده کنید. خط مترو M6 از خطوط اصلی نیست و عمدتا دانشجوها از اون استفاده می کنند. البته بریا رفتن به مرکز خرید Akmerkez هم مناسبه، (ایستگاه Etiler). از خط M2 از طریق ایستگاه Etiler به این خط دسترسی پیدا می کنید.
اتوبوس
حدود ۴۰۰ خط اتوبوس در استانبول وجود داره که تا نیمه شب فعال هستند و همه مناطق به جز Sultanahmet رو تحت پوشش قرار میده ( تحت پوشش تراموا).
اتوبوس های Havatas از خدمات شهری استانبول هستند که از فرودگاه های این شهر به میادین اصلی، مثل تکسیم، رفت و آمد دارند و هر نیم ساعت یک سرویس دارند. هزینه بلیط این اتوبوس ها ۱۴٫۴۴ لیره است.
تاکسی:
رانندگان تاکسی در استانبول معمولا تصور می کنند در حال رانندگی در مسابقات فرمول یک هستند! پس به محض سوار شدن کمربند خودتون رو ببندید. این جا تاکسی ها همیشه در دسترس هستند، و به نسبت خیلی از شهرها، هزینه تاکسی گرون نیست. برای کرایه تاکسی در ابتدا ۴ لیره و به ازای هر کیلومتر اضافه ۲٫۵۰ لیره دیگه باید پرداخت کنید.
فقط تاکسی های زرد رنگ و اون هایی که آرم و نشانه دارند رو سوار بشید و به افراد محلی که مسافر جا به جا میکنند اعتماد نکنید این به این معنا نیست که این شهر امنیت نداره، بلکه به این معناست که شما مسئول امنیت و سلامت خود هستید. کرایه تاکسی از فرودگاه آتاتورک (Atatürk Airport) تا حوالی میدان میدان تکسیم یا بنای سلطان احمد (Sultan Ahmet) بین ۵۰-۴۵ لیره میشه. کرایه تاکسی از فرودگاه صبیحا (Sabiha) که در فاصله ای حدودا دو برابر فرودگاه آتاتورک قرار داره حدود ۱۵۰ لیره برای شما هزینه داره.
تاکسی ها نرخ شبانه مشخص و قانونی ندارند اما به طور کلی و در همه جای دنیا تاکسی ها مورد نظارت مستقیم و دائمی نیستند، برای همین دیده شده که تا دو برابر تعرفه روزانه رو از مسافران گرفته باشند؛ پس این جمله رو از گِردگَرد به خاطر داشته باشید که حتما قبل از سوار شدن به تاکسی در مورد هزینه صحبت کنید و از راننده تاکسی بخواید که هزینه رو با تاکسی متر براتون محاسبه کنه.
سعی کنید کرایه تاکسی رو به لیره پرداخت کنید. اگر به یورو یا دلار پرداخت کنید احتمال اینکه بر اساس نرخ نادرست و ناعادلانه تبدیل کنند، زیاده. همچنین؛ سعی کنید با پول خورد پرداخت کنید، چون ممکنه در غیر این صورت اون ها وانمود کننند که پول کمی دادید و بقیه پول رو به شما برنگردونند.
Uber
یکی دیگه از راه هایی که می تونید برای گرفتن تاکسی استفاده کنید، استفاده از تاکسی های اوبره. با نصب اپلیکیششن اوبر روی تلفن همراهتون در هر جای شهر که باشید با صرف کمترین زمان می تونید تاکسی بگیرید. یک چیزی دقیقا مثل اسنپ خودمون که هزینه پایه اون هم ۴ لیره و برای هر کیلومتر ۲٫۵ لیره اضافه میشه، و حداقل مبلغ پرداختی ۱۰ لیره است. اما اینو یادتون باشه که در صورت لغو رزرو تاکسی باید ۵ لیره پرداخت کنید.
دلموش (Dolmus)
دلموش ها در واقع همان تاکسی های اشتراکی هستند و هزینه ای که شما به تنهایی باید برای یک تاکسی پرداخت کنید، با دلموش تقسیم بر حداقل ۸ میشه. دلموش ایستگاه مشخصی نداره و هرجا که شما بخواید می ایسته. مبدا و مقصد دلموش ها رو معمولا روی شیشه جلو سمت راست نوشته میشه، قبل از سوار شدن حتما به اون دقت کنید. هزینه دلموش کاملا به مسیر بستگی داره اما میتونه حداقل ۳ تا ۵ لیره باشه. برای نگه داشتن دلموش در مقصد مورد نظرتون می تونید از جاتون بلند بشید و به راننده علامت بدید، یا از دیگران بخواید به او اطلاع بدهند یا خودتون بگید: necked var یعنی “کسی میخواد پیاده بشه!”
تراموا
تراموا از وسایل نقلیه جذاب و مدرنه. مهم ترین خط تراموای استانبول خط T1 اون (Kabataş-Bağcılar) هست که از ۶ صبح تا نیمه شب فعاله. این خط در ایستگاه Zeytinburnu به خط M1 مترو وصل میشه. از طریق ایستگاه Beyazit به بازار بزرگ Grand Bazaar)) دسترسی خواهید داشت.
همچنین از طریق ایستگاه Sultanahmet به کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)، مسجد آبی Blue Mosque، ایاصوفیه (Hagia Sophia) و سایر جاذبه های اون منطقه و از طریق ایستگاه Karakoy به خط T2 تراموا متصل میشید.
خط T2 تراموا از ۷:۰۰ صبح تا ۲۱:۴۵ شب فعاله و امکان دسترسی به خیابان استقلال Istiklal)) و جاذبه های اطراف اون رو به شما میده.
یک خط تراموای نوستالژیک در خیابان استقلال هست که از ابتدای خیابان تا انتخای اون میره و یکی از جذابیت های این خیابان مخصوصا برای توریست ها به حساب میاد که گِردگَرد بهتون پبشنهاد که اگه می خواید خیابان استقلال رو تا آخرش بگردید، از این تراموا ها استفاده کنید و از تجربه سوار شدن توی این تواموا های قرمز جذاب هم لذت ببرید.
فونیکولار Funicular
فونیکولار در واقع بین خطوط مترو و خطوط تراموا اتصال برقرار میکنه و خط M2 مترو رو به خط T1 تراموا وصل میکنه و ساعت کار اونم طبق برنامه زیرهه. این وسیله مدرن خیلی سریعه و با خط F1 اون می تونید در حدود ۳ دقیقه از میدان تکسیم تا ایستگاه Kabataş برید و از اونجا شما به راحتی و با چند دقیقه قدم زدن به کاخ دولماباغچه (Dolmahbaçe Palace) برسید.